Uništava li natrijev klorid kosu?

U mnogim preparatima, a posebno u šamponima, pojavljuje se tvar pod imenom Sodium Chloride - što je ona i kako utječe na kožu glave?




Pod tajnim i opasnim nazivima Sodium Chloride, NaCl, ili natrijev klorid krije se široko zastupljena kuhinjska sol. Često je se koristi u preparatima za higijenu usta - temeljito polira i otklanja neugodan zadah. Također ispunjava ulogu sredstva za povećanje gustoće - utječe na konzistenciju i ljepljivost preparata za pranje, odnosno uzrokuje između ostalog pjenušavost šampona.
Ipak, zbog pjene pati koža glave, koja je zbog agresivnog djelovanja kuhinjske soli snažno isušena i nadražena. Zatim se pojavljuje sljedeća nuspojava - žene koje imaju posebno slabu i suhu kosu dodatno produbljuju svoje probleme - pod utjecajem NaCl kosa počinje intenzivnije ispadati i gubiti hidratizaciju. To je posljedica činjenice da alkalne tvari razdvajaju kutikule dlake, zbog čega ista postaje izložena raznim promjenama.
Natrijev klorid također utječe na ispiranje keratina iz kose, odnosno dragocjenog proteina, odgovornog za izgradnju kose, kože i noktiju. Upravo zahvaljujući keratinu naša kosa postaje elastičnija i sjajnija, ali i (pri odgovarajućoj dozi) ispravljena. Manjak ovog proteina uzrokuje otvaranje kutikula i razdvajanje vrhova.

Natrijev klorid ne samo da nadražuje kožu glave, nego je i suši (što može uzrokovati napornu prhut), oduzima sjaj kosi, razdvaja vrhove i općenito uništava kosu. Dakle, ponekad treba pogledati sastojke šampona ili jednostavno posegnuti za proizvodom za djecu, umjesto voditi se televizijskim reklamama i uništavati ono što nam daje ljepotu.   

Primjedbe