Kućni šamponi za kosu


Kao što sigurno znate, šamponi iz dućana sadrže razne štetne tvari - parabene, SLS, SLES. O kosi se ipak može voditi računa kućnim metodama. Istina, ovakvi šamponi neće stajati u kupaonici mjesecima niti će atraktivno pjeniti, ali će zato nahraniti kožu glave i ojačati kosu koja će Vam se zahvaliti punim sjajem ;) Ispod ću Vam predstaviti nekoliko šampona koje sam isprobala na sebi.

1# Žumanjak s ricinusovim i maslinovim uljem
Ako je naša kosa isušena, trljamo mješavinu žumanjka kokošjeg jajeta, 1 žličice ricinusovog i 1 žličice maslinovog ulja. Nakon pranja temeljito isperemo kosu.

2# Sapun i esencija kamilice
U lonac stavljamo svježu kamilicu i druge odabrane biljke (tu će dobra biti npr. kopriva, ružmarin ili čičak) i 3 čaše vode. Kuhamo na slaboj vatri oko 20 minuta, čekamo da se uvarak malo stvrdne i cijedimo ga. Zatim, ribamo 50 g tvrdog sapuna i zalijevamo uvarkom od biljaka. Miješamo dok se sapun malo otopi. Peremo kosu kao obično.

3# Šampon od aloe
Po ove sastojke treba otići u biljni dućan. Žlicu gela od aloe (ili pulpe dobivene od uzduž isječenog lista, ako gajite alou u saksiji) pomiješamo s 5 ml glicerina, 60 ml kastiljanskog, tekućeg sapuna, 1 ml biljnog ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja. Sastojke miješamo blenderom i stavljamo u staklenu posudu. Kako se sastojci ne bi razdvojili, protresemo prije svake uporabe. Aloe djeluje ublažujuće na kožu, ali se ranije treba uvjeriti da niste alergični na nju.


Imate li Vi neke kućne metode pranja kose? ;) Podijelite svoje mišljenje u komentarima!


Primjedbe