Kako poboljšati stanje noktiju?

Na probleme s noktima žali se mnogo žena. Često nas tijelo prvi put informira o bolestima i nedostacima upravo pomoću noktiju (i kose). Ponekad ovakve promjene mogu također biti posljedica neodgovarajuće njege. A uništeni nokti sigurno ne pogoduju našoj ljepoti :) Kako izaći na kraj s njima?

Naborani nokti
Ukoliko brazde na noktima nisu rezultat bolesti (npr. gastrointestinalnih ili kardiovaskularnih bolesti), često potječu od neodgovarajućeg, predubokog rezanja zanoktica metalnom grickalicom. Na taj način dovodimo do mehaničkih oštećenja, a nokti rastu presavijeno. Dakle, ako su naše zanoktice nježne i rastu polako, najbolje je uopće ih ne rezati. Bolje je jednom tjedno ih nježno odmicati drvenim štapićem nakon držanja prstiju u toploj vodi sa sapunom ili preparatom za omekšivanje kože. A ako ih već moramo rezati, radimo to nježno, ne preduboko i također nakon omekšivanja. Potrudimo se da grickalica ne dodirne nokat oštricom. I prije nego počnu rasti zdravi nokti možemo se odlučiti na njegu - jednom u 2 tjedna nježno isturpijati brazde na cijelom noktu (pozor: nećemo ih se riješiti u potpunosti! ;)), nakon čega trebamo staviti 2 sloja preparata za ojačavanje nokta.

Promjene boje
U ovisnosti o svom uzroku, promjene boje nokta mogu biti uklonjene na različite načine. Ako Vas muče karakteristične bijele mrlje, moguće je da u Vašoj prehrani nedostaje cink ili kalcij. Cink možete pronaći između ostalog u sjemenkama bundeve, kamenicama, škampima, maku, indijskim oraščićima, zobenom brašnu, lanenom sjemenu i leći. Manjak kalcija ćete popuniti ako budete pili puno mineralne vode s visokom koncentracijom istog. Bogat izvor kalcija su također bademi, sezam, špinat, brokula, kupus, mak, kelj ili mliječni proizvodi. Ostale promjene boje mogu biti rezultat dugotrajnog korištenja jakih lakova bez baze neposredno na nokat. Takve promjene ćete najlakše ukloniti jednominutnim nanošenjem soka od limuna ili mješavine 1 žličice hidrogena i 2 žličice sode bikarbone.

Slabi, lomljivi nokti koji se razdvajaju
Slabi nokti su najčešće posljedica neodgovarajuće prehrane s malom količinom hranjivih tvari. Za pravilan, zdrav rast Vaši nokti trebaju ne samo kalcij i cink, nego i proteine, željezo i vitamine A, E, C, H (biotini), kao i one iz B skupine. Također imajte na umu da se A i E vitamini rastapaju u masnoći i zbog toga je u prehrani koja odgovara noktima ne smije nedostajati :) Za još bolji učinak koristite kozmetički trik: jednom tjedno na petnaest minuta umočite nokte u mješavinu toplog maslinovog ulja i nekoliko kapi limuna. Možete ih također redovito hidratizirati ricinusovim uljem. Ne zaboravite također na redovito korištenje kreme za ruke. Izbjegavajte metalne turpije za nokte (vrlo lako uzrokuju razdvajanje!), kao i skidače laka na bazi acetona koji isušuje nokte.

A kako Vi vodite računa o svojim noktima? :)

Primjedbe