10 navika kojima nesvjesno uništavate svoju kosu



Kako bi naša kosa izgledala lijepo i zdravo, prehrana i odgovarajući preparati nažalost nisu dovoljni. Podjednako je bitno ne uništavati kosu. Zato sam danas za Vas pripremila listu od 10 najštetnijih stvari koje svakodnevno priređujemo našoj kosi. A zahvaljujući tome ćemo ih moći izbjegavati :)

1. Spavanje s mokrom kosom
Zvuči bezopasno, zar ne? A ipak, noću ne kontroliramo svoje pokrete i izlažemo kosu trganju i trenju, što zatim uzrokuje razdvajanje vrhova. Kosu je najbolje sušiti hladnim zrakom pomoću sušila ili je oprati ranije, a pred spavanje vezati u opuštenu kikicu ili punđu.

2. Vruć zrak iz sušila
Nije novost da visoka temperatura šteti kosi. Voda iznad 70 stupnjeva počinje isparavati i ako se ne upije sama, razdvaja kosu i uzrokuje vidljiva oštećenja u strukturi iste. Ipak, ne možemo uvijek priuštiti to da nam se kosa osuši samostalno i tada nam u pomoć dolazi sušilo. Najbolje je kupiti takvo koje puše hladan ili topao (ali ne vruć!) zrak. Njegovu temperaturu lako možemo ocijeniti, usmjeravajući mlaz zraka na kožu (ne smije nas peći). Dobro je također malo sačekati kako bi se kosa sama malo osušila, barem na početku. Zahvaljujući tome će biti kraće izložena vrućem zraku.

3. Često korištenje glačala ili uvijača
Visoka temperatura ovih uređaja je destruktivna za našu kosu, posebno kada je ona tanka i nježna. Znamo da svaka od nas želi izgledati dobro i jednostavno dođu takvi dani kada se bez glačala ili uvijača ne može ;) Ipak, pri svakodnevnom korištenju istih neće pomoći nikakvi preparati za zaštitu od topline jer na taj način obično spaljujemo kosu. Zato, kada god možemo trebamo izbjegavati ovakvo oblikovanje frizure.

4. Češljanje kose nakon pranja
Mokra kosa je osjetljivija na oštećenje. A nema ništa gore nego kada je se doslovno čupa neodgovarajuće odabranom četkom ili češljom. Ovdje može pomoći popularni model četke Tangle Teezer koji ne čupa kosu. Ako je nemamo, bolje je delikatno očešljati kosu prije samog pranja, a nakon istog - prije nego to uradimo češljem - proći kroz nju prstima.

5. Višak sredstava za oblikovanje
Pjene i lakovi za kosu često sadrže alkohol, a on suši kosu.

6. Oprema s metalnim elementima
Gumice i ukosnice s metalnim elementima lome kosu, posebno ako ih prečesto koristimo. Zato ih treba zamijeniti mekanim gumicama ili ukosnicama. To se isto tiče i četki i češljeva s metalnim krajevima.

7. Čvrsto vezivanje kose
Dovodi do zatezanja folikula, a zatim i do ispadanja istih. Zato treba često mijenjati vrstu vezivanja, a ponekad i pružiti odmor kosi i nositi je puštenu.

8. Trljanje kose ručnikom
Ovakvo sušenje mokre kose je izlaže mehaničkim oštećenjima. Bolje je kupiti mikrofiber ručnik, vezati na glavi karakteristični "turban" i sačekati da materijal upije višak vode.

9. Tupe škare za obrezivanje vrhova
Zbog njih se vrhovi obično razdvajaju. Dakle, najbolje je investirati u profesionalne škare za kosu ili jednostavno otići kod frizera ;)

10. Zaboravljanje na prehranu
Masku stavljamo nakon SVAKOG pranja - čak i ako nam je kosa u dobrom stanju. Zahvaljujući tome je štitimo, opskrbljujemo je važnim tvarima i otklanjamo oštećenja prilikom kasnijeg češljanja.


Koja navika se Vas tiče? ;) A možda znate kako izaći na kraj s ovim problemima? Podijelite svoje mišljenje u komentarima!


Primjedbe