Med umjesto šećera

Danas malo o zdravoj prehrani, odnosno zašto sam definitivno zamijenila šećer medom!



Zašto je šećer nezdrav?
Šećer se u mjeri od 99% sastoji od saharoze i izvor je praznih, lako dostupnih kalorija. Ne posjeduje nikakve dobre nutritivne sastojke, vitamine i minerale. Čini nas debljim, a osim toga slabi kosti.

Odlučite se za zdrav med
Med nasuprot šećeru sadrži protein, mineralne sastojke (jod, fosfor, magnezij, željezo) i vitamine (B i C). Osim saharoze sadrži i glukozu i fruktozu.
100 g šećera pruža 405 kcal, a 100 g pčelinjeg meda 324 kcal. Bolje je sladiti medom, koji je uz to i slađi te ga koristimo u manjoj mjeri.

Med koristim za slađenje čaja, kave, a čak ga i rastvaram u vodi. Čak i u kolače stavljam med umjesto šećera. Kada je previše rijedak, pazim samo da dodam nešto manje drugih tekućih sastojaka.

Med također pomaže pri prehladi – ne zaboravimo da ga ne trebamo dodavati u prevruć čaj, mora imati maksimalno oko 40 stupnjeva jer na 50 stupnjeva med gubi svoja ljekovita svojstva.


A koristite li Vi šećer, med ili možda sladite na drugi način? :)

Primjedbe