Danas
malo o zdravoj prehrani, odnosno zašto
sam definitivno zamijenila šećer medom!
Zašto
je šećer nezdrav?
Šećer
se u mjeri od 99% sastoji od saharoze i izvor je praznih, lako
dostupnih kalorija. Ne posjeduje nikakve dobre nutritivne sastojke,
vitamine i minerale. Čini nas debljim, a osim toga slabi kosti.
Odlučite
se za zdrav med
Med
nasuprot šećeru sadrži protein, mineralne sastojke (jod, fosfor,
magnezij, željezo) i vitamine (B i C). Osim saharoze sadrži i
glukozu i fruktozu.
100
g šećera pruža 405 kcal, a 100 g pčelinjeg meda 324 kcal. Bolje
je sladiti medom, koji je uz to i slađi te ga koristimo u manjoj
mjeri.
Med
koristim za slađenje čaja, kave, a čak ga i rastvaram u vodi. Čak
i u kolače stavljam med umjesto šećera. Kada je previše rijedak,
pazim samo da dodam nešto manje drugih tekućih sastojaka.
Med
također pomaže pri prehladi – ne zaboravimo da ga ne trebamo
dodavati u prevruć čaj, mora imati maksimalno oko 40 stupnjeva jer
na 50 stupnjeva med gubi svoja ljekovita svojstva.
A
koristite li Vi šećer, med ili možda sladite na drugi način? :)
Primjedbe
Objavi komentar