3 činjenice na temu ljekovitog djelovanja jabučnog octa


Tijekom nekoliko posljednjih godina u medijima se pojavljuju šokantna izvješća o utjecaju jabučnog octa na funkcioniranje ljudskog organizma. Odlučila sam se malo približiti toj temi.



Stoljećima se koristi u kuhinji. Još u drevnoj medicini se koristio kao lijek za mnoge zdravstvene probleme. Kako to doista izgleda?
1. Ima snažno biološko djelovanje

Jabučni ocat nastaje putem fermentacije šećera iz jabuka. To za rezultat ima stvaranje octene kiseline, koja predstavlja najaktivniji sastojak octa.

2. Octena kiselina ima antimikrobno djelovanje i može ukloniti neke bakterije.
Glavna tvar octa je octena kiselina, koja može eliminirati bakterije i spriječiti njihovo razmnožavanje. Povijest uporabe octa u dezinfekcijske svrhe i radi konzerviranja hrane je jako duga.

3. Postoje ispitivanja koja potvrđuju da jabučni ocat potiče mršavljenje

Dokazi sugeriraju da rastvor može imati utjecaj na smanjenje apetita, zahvaljujući čemu unosimo manje kalorija, a to za rezultat može imati gubitak težine.

Primjedbe