Tijekom
nekoliko posljednjih godina u medijima se pojavljuju šokantna
izvješća o utjecaju jabučnog octa na funkcioniranje ljudskog
organizma. Odlučila sam se malo približiti toj temi.
Stoljećima
se koristi u kuhinji. Još u drevnoj medicini se koristio kao lijek
za mnoge zdravstvene probleme. Kako to doista izgleda?
1.
Ima snažno biološko djelovanje
Jabučni
ocat nastaje putem fermentacije šećera iz jabuka. To za rezultat
ima stvaranje octene kiseline, koja predstavlja najaktivniji sastojak
octa.
2.
Octena kiselina ima antimikrobno djelovanje i može ukloniti neke
bakterije.
Glavna
tvar octa je octena kiselina, koja može eliminirati bakterije i
spriječiti njihovo razmnožavanje. Povijest uporabe octa u
dezinfekcijske svrhe i radi konzerviranja hrane je jako duga.
3.
Postoje ispitivanja koja potvrđuju da jabučni ocat potiče
mršavljenje
Dokazi
sugeriraju da rastvor može imati utjecaj na smanjenje apetita,
zahvaljujući čemu unosimo manje kalorija, a to za rezultat može
imati gubitak težine.
Primjedbe
Objavi komentar