Pasulj na meksički način
Sastojci
(4 porcije)
»
400g crvenog pasulja
»
4 čili paprike
»
1 mali luk
»
1 žličica repičnog ulja
»
sol
»
200 g riže
Način
pripreme
Zalijte
pasulj vodom i ostavite preko noći. U istoj vodi kuhajte pasulj dok
ne postane mek. Ocijedite. Ogulite luk i isjeckajte na sitne kockice.
Čili papriku također isjeckajte (zajedno sa sjemenkama). Zagrijte
ulje u loncu. Stavite luk i sjeckanu papriku. Pržite oko 3 minuta,
dodajte sol. Stavite skuhan pasulj i dobro izmiješajte. Poslužite
odmah s rižom.
Sastojci (4 porcije)
Ragout od ribe s povrćem
Sastojci
(4 porcije)
»
600 g ribljih fileta
»
2 crvene paprike
»
1 krastavac
»
2 luka
»
1 češanj češnjaka
»
50g pirea od rajčica
»
2 žlice maslinovog ulja
»
1 žlica slatke paprike
»
2 žlice pavlake s malim udjelom masnoće
»
2 žlice sjeckanog peršina
»
2 kriške integralnog kruha (za svaku porciju)
Način
pripreme
Isjeckajte ribu na male komade i stavite u marinadu od soli na 20 minuta. Ogulite krastavac i isijecite uzduž, izbacite sjemenke i isjeckajte ga na manje komade.Isijecite papriku na četvrtine, očistite od sjemenki i također isjeckajte na male komade. Ogulite luk i češnjak i isjeckajte na kockice. Pržite na ulju dok ne dobije
zlatnu boju. Dodajte krastavac, papriku u komadima i pržite 1 minut.
Dodajte povrće, ostale sastojke i pirjajte. Osušite ribu i dodajte u posudu.
Pirjajte i začinite. Posipajte sjeckanim peršinom i poslužite s integralnim kruhom.
Ovsene pahuljice sa cimetom
Sastojci
(1 porcija)
»
200 ml mlijeka 1,5 %
»
3 žlice ovsenih pahuljica
»
10 g oraha (3 komada)
»
1 žličica meda
»
cimet
Način
pripreme
Sitno nasjeckajte orahe. Ovsene pahuljice stavite u
vruće mlijeko i kuhajte 5 minuta. Pahuljice trebaju biti meke ali ne i raskuhane. Stavite pahuljice u tanjur, dodajte med i cimet. Dobro
izmiješajte. Posipajte orasima.
Egzotični koktel s čilijem
Sastojci
(1 porcija)
»
2 naranče
»
1 čaša ananasa sjeckanog na kockice
»
žlica limetinog ili limunovog soka
»
prstohvat čilija
»
prstohvat soli
Način
pripreme
Iscijedite sok od naranče. Izmiksajte sve sastojke.
Zapečeno povrće
Sastojci
(3 porcije)
»
2 patlidžana
»
4 oguljene rajčice
»
1 čaša zelene leće
»
1 luk
»
1/3 čili paprike
»
ravna žlica indijskog kima, cimeta i mljevenog muškatnog oraščića
»
prstohvat origana
»
2 češnja češnjaka
»
150g feta sira
»
malo maslinovog ulja
»
malo peršina
»
malo soli
»
malo papra
Način
pripreme
U loncu na srednjoj vatri zagrijte maslinovo ulje, stavite gnječeni češnjak, luk i čili paprike sjeckane u kockice. Kad luk dobije zlatnu boju
stavite rajčice i pržite nekoliko minuta. Stavite leću i dodajte
oko 1,5 čaše vruće vode. Začinite solju i paprom i kuhajte 15
minuta dok leća ne upije većinu vode. Dodajte origano, cimet i muškatni oraščić. U međuvremenu izrežite patlidžan na kolutove
od 0,5 centimetra, premažite s malo ulja, posipajte solju i ostavite
na nekoliko minuta. Stavite sloj patlidžana na dno vatrostalne posude, prekrijte nadjevom od leće. Posipajte razdrobljenim feta
sirom i pecite 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.
Poslužite posipano peršinom.
Sunčana salata
Sastojci (2 porcije)
»
2 krumpira
»
50 g rukole
»
50 g mozzarele
»
1 kruška
»
1 žlica limunovog soka
»
papar
»
1,5 žlice maslinovog ulja
»
1 žlica bijelog vinskog octa
»
1 žličica šećera
Način
pripreme
Stavite
sol u vodu i kuhajte dok ne zavrije. Stavite krumpir u vodu. Kuhajte 15 minuta dok ne omekša. Ocijedite i ostavite da se ohladi.
Izrežite krumpir na polovice i stavite u veliku zdjelu. Operite
rukolu, izrežite mozzarellu na kockice a krušku na šnite i također
stavite u zdjelu. Prelijte limunovim sokom i začinite paprom.
Izmiješajte ulje, ocat i šećer. Polijte salatu dressingom i dobro
izmiješajte.
Primjedbe
Objavi komentar